6 comentarii la „Despre IT-„iști”numai de bine

 1. Fără a mă pricepe foarte mult în domeniu, vin și întreb, având în minte propriile mele păreri despre scrierea codului.
  Cred că la noi s-a perpetuat imaginea deosebită a celor care scriu coduri din vremea în care programarea se făcea în limbaj-mașină, pe care foarte puțini îl cunoșteau/stăpâneau. Astăzi s-a ajuns la limbaje evoluate, puternice, în care scrierea de programe se face mult mai ușor, aproape în limbaj natural.
  Aici îmi pun o întrebare: Oare cel care creează un sistem anivirus, să spunem, este doar cel care scrie cod? Nu cumva sunt aici cumulate mai multe persoane cu atribuții diferite? Căci unul scrie o schemă-bloc a ceea ce trebuie să rezulte, iar în baza acesteia se scriu bucățile de cod ce apoi se asamblează ca un sistem de sine stătător. Ar mai fi poate și alții, cei care fac verificarea programelor în sistem închis inițial, pentru depistarea eventualelor erori, etc. Eu așa văd lucrurile. Ori și cel care inițiază sistemul, și cel care îl asamblează din părțile sale componente, dar si cel care scrie efectiv cod, sunt parte a aceleiași echipe, una intitulată IT.
  Cred, nu știu, dar mi-ar plăcea să aflu amănuntele care să-mi elucideze această problemă.

  Apreciază

  1. Desigur, cand construiesti un produs informatic, exista o sumedenie de meserii care intervin : business analistul, seful de proiect, arhitectul, testerii, etc. Spre deosebire de alta tari unde se pune accent pe transversalitate, viziune, capacitatea de a fi dublu profil : tehnic si IT, in Romania cel mai bine cotati sunt ce codeaza.

   Apreciază

   1. Mulțumesc!
    Credeam că viziunea mea asupra domeniului IT este eronată. Nu știam că doar cei care scriu cod sunt fericiți de soartă, consideram că întrgul domeniu IT poartă aceleași embleme.
    Probabil, cred eu, codul poartă semnătura de „proprietate intelectuală” și de aceea această discrepanță? Nu am de unde să știu ce a fost în capetele legiuitorilor. Probabil că nu au avut si o consiliere din partea unui IT-st care să cunoască toate amanuntele muncii din domeniu. Sau dacă a fost cineva care să spună, nu a fost luat în seamă, așa cum se întâmplă mai mereu pe la noi.

    Apreciază

   2. Explicatia este mult mai simpla : asta se cauta. Dupa cum am scris in articol, este o meserie in outsourcing in multe tari „dezvoltate” unde genul acesta de profil ese rar pentru ca nu a fost valorizat. Si scoala romaneasca de IT este f buna. Si – inca – ieftina.

    Apreciat de 1 persoană

 2. Ai mare dreptate, și zic asta din postura de „codac” (apropo, e prima dată când aud totuși acest termen). Programatorii români întind un pic cam mult coarda – și încă li se permite. Pentru că deși cer tot mai mult, sunt în continuare mai ieftini decât dincolo, deci outsourcingul încă merge. Zic asta și din postura de intervievator. E incredibil să aud cât cer juniorii din ziua de azi, proaspeți ieșiți din facultate, și să îmi amintesc pe cât m-am angajat eu. Și nu, diferența nu e dată de trecerea anului sau de acoperirea inflației, ci de un boom al așteptărilor celor din IT. Pentru că dacă nu dă X, dă Y, și toată piața se duce în sus. Desigur, pentru România nu e rău, căci banii ăștia rămân în țară si sper că sunt reinvestiți cu cap. Dar mi-e teamă că această întindere a coardei va dăuna pe termen lung și va face companiile mamă să se reorienteze. Tot aud în ultima vreme de Polonia – pare să fie viitoarea resursă de It-isti ieftini și valoroși.

  Apreciază

  1. Pe aici asa li se spune „codaci” , cand am venit eu in echipa termenul era deja folosit. Nu stiu originea, probabil de la cotcodac ca mereu sunt nemultumiti de ceva. Ce sa zic, am fost 12 ani programator + cei n spe ani de scoala si nu inteleg nimic din ce se intampla azi cu tanara generatie. Cum zici, abia iesiti de pe bancile scolii, au pretentii incredibile. Cum ziceam, este vina sistemului care a creat niste zei … La un moment dat cred ca euforia va lua sfarsit, le doresc sa nu cada de prea sus.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: