O “doamnă”


Probabil că sunteți la curent cu faptul că o “doamnă” a folosit drept coș de gunoi spațiul dintre două scaune într-un vagon dintr-un tren oarecare. Probabil că vi se pare cunoscut genul acesta minunat de comportament, doar îl vedeți în fiecare vară la mare, la Mamaia, la Eforie, în fine, oriunde pe litoralul românesc. Plină plajă de coceni și de mucuri îngropate sub nisip. Că-i treaba statului să se ocupe de ele, nu? Și probabil știți deja că “faptul” a devenit viral pe Facebook.

Dacă mi se pare corect ce a făcut tipul care a postat pe Facebook ? Mi se pare de-a dreptul necesar și ar trebui repetat la infinit până când am înceta să ne plângem că-i vai de noi și să continuăm să ne dorim o țară ca afară crezând că simplul fapt de a vrea ar rezolva problemă. Nu, nu există entități divine care să coboare în buricul târgului să transforme peste noapte o mentalitate veche și ruginită într-una nou nouță. Nu! Ceea se vede când ieșim în lume, acei oameni civilizați și cuminței foc, sunt rezultatul unor ani grei de amenzi grase. Desigur, o să îmi spuneți că statul e de vina că nu dă amenzi.  Desigur, e o vina sistémică. Și un sistem este un dinozaur înfipt bine pe propriile picioare. Ca să-l miști îți trebuie timp, voința și unghii de oțel. Și da, durează, și-ntre timp lumea se schimbă și la noi nu se întâmplă nimic, căci e vina statului. E treaba lui să strângă cocenii îngropați de alții.

La ce a servit toată mascaradă creeată pe Facebook în jurul “doamnei”? A ajutat într-un fel că s-a făcut public un astfel de comportament? Personal cred că a ajutat ! Printre cei ce au citit despre comportamentul doamnei pe Facebook sunt convinsă că au existat mulți care ar fi făcut la fel. Măcar acum se vor gândi de două ori înainte de a o face, de frica „publicității”. Dacă nu există amendă materială ce-ar trebui să facă societatea? Să se plângă că nimeni nu face nimic? Asta facem de 30 de ani și rezultatele se văd cu ochiul liber. Dacă trebuia dezvăluită identitatea doamnei? Desigur că trebuia dat vinovatului un nume. Nu trăim la unison și nu ne definește un fapt generic. Dacă a fost corect exprimată reacția ? Personal cred că  limbajul folosit a fost fix ca faza cu „Muie PSD”. Probabil că mai e nevoie de ceva timp să ne cizelam reacțiile, dar e musai ca reacție să existe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: