Sunt incapabilă de a înțelege farmecul ascuns al poeziilor


Am ajuns la concluzia că am devenit – sau poate că mereu am fost fără să îmi dau seama? – incapabilă de a înțelege farmecul ascuns al poeziilor și de a discerne valoarea unui vers de calitate. Cineva spunea că poezia se trăiește, că este nevoie de o anumită stare pentru a creeă versul care să trezească. Că nu oricine poate creeă prin scriere emoția aceea necesară citirii. Rămânerii.

Undeva, spre sfârșitul anului trecut, mi-am adus aminte că scriam și eu odată așa zisele mele „versuri albe”. Le scriam în general când îmi zvâcnea inimă a emotie și degetele a nerăbdare. Îmi închipuiam că le scriu cu un anume ritm, cu muzica aceea necesară citirii. Pentru că îmi adusesem aminte că existau acele versuri scrise mai demult și pentru că simțeam nevoia de certitudini, am început să public zilnic câte o poezie pe Facebook. O dată pe pagina blogului personal și a doua oara pe un grup literar dedicat versurilor. Grup înființat și administrat de cei mari într-ale versurilor.

În fine, gen.

La început a fost cuminte și bine. Mi se acceptau poeziile pe grupul literar și primeam și like-uri si ceva aprecieri pe pagina blogului. Într-o dimineață primesc un mesaj de la unul din administratorii grupului în care eram rugată să fiu mai activă pe grup. Adică să las comentarii la versurile altora. Pe moment m-am enervat , nu funcționez prin constrangere. Apoi am zis să fac un efort și să încerc.

Am încercat să citesc ce postau unii, alții pe acolo și cu greu am găsit niște versuri care să-mi trezească ceva emoții. Am comentat – un singur comentariu – și am continuat să încerc. N-am mai reușit să mai las vreun comentariu pozitiv. Mare parte din poezii mi se păreau fade și lipsite de orice sentiment. Nu aveau muzica necesară citirii. Ritmul acela necesar trăirii. Nu voiam să critic trăirile altora, cine eram eu să-mi definesc propria trăire drept universal valabilă ? Nu trăiam eu dar trăiau alții. Se felicitau reciproc, își mulțumeau pentru frumusețea versului creat, comentau frumos, cuminte și pozitiv. Unele dintre poezii erau, din punctul meu atât de singular de vedere adevărate orori stilistice. Genul acesta de poezie forțat artsitica îmi făcea greață și nu reușeam să trec de versul numărul trei. Trei versuri îmi erau de ajuns să identific incompatibilitatea dintre mine și felul în care respectivii poeți își transmiteau mesajele. Dintr-un motiv abscons lipsa incompatibilității omora mesajul.

Într-o zi am trimis spre publicarea trăirea următoare (versiunea completă aici)

Îți aduci aminte ploaia ?
Dădea să cânte
Dar doar fredona
Tu în ritmul tău
Eu puțin mai departe
Și din când în când ne întâlneam
Și mă întrebai unde sunt
Și eu eram puțin înaintea ta
Sau puțin după
Și plouam mai departe
Fiecare cu ploaia lui
Până undeva la capătul norului
Sau mult după.
Ce mai conta ?

Și nu mică mi-a fost mirarea să primesc mesj privat de la unul dintre administratorii grupului în care mi se spunea că poezia nu se ridica la standardele necesare publicării pe grup. Am citit-o de două, de trei ori și am zis că în definitiv primisem ceea ce cerusem – certitudinea că scriu prost. Am acceptat critica și mi-am văzut de ale mele. Nu eram făcută să scriu versuri.

Mi-am văzut de ale mele până spre seară când m-am simțit împinsă de curiozitatea cunoașterii. Voiam să înțeleg standardele ! Și nu mică mi-a fost mirarea când am citit asta – fragment

„HAI LA MINE ÎN MASINĂ

Chiar de’s singur și-am masină,
Găsesc câte-o fată bună,
Și la fizic și la suflet,
Și-o invit s’asculte-un cântec.

….. ”

Nu dau nume, pun doar ghilimele necesare căci da, aceste versuri sunt cu adevărat scrise de un autor care a respectat standardele cerute.

Am tras concluzia care se dorea trasă privind încapacitatea mea de a înțelege farmecul ascuns al poeziilor și am lăsat-o baltă. Nu-s de mine standardele grupurilor de vers.

14 comentarii la „Sunt incapabilă de a înțelege farmecul ascuns al poeziilor

 1. Oana

  Mai curând grupurile acelea nu-s demne de tine…..
  Pe de altă parte, dacă emoția nu se simte când se citește, cine ar fi „de vină”? Poetul? Ori cititorul? Eu zic că n-ar trebui căutați vinovați. Poezia, atunci când e, se simte. Cu inima.
  Precum ploaia din versuri…

  Apreciază

  1. Nu stiu ce sa zic … Sunt acolo oameni care au o experinta in ceea ce priveste poezia, membri ai Uniunii Scriitorilor daca am inteles eu bine … Mi-am luat deja 2 suturi in astfel de grupuri… se pare ca intelegem poezia in mod foarte diferit. In ceea ce priveste „vinovatul”… cred ca este vorba de compatibilitate si lungime de unda. De unde si ideea ca nu poate exista regula universal valabila pentru a judeca un vers. Eu una nu inteleg unde este farmecul multora dintre poeziile publicate pe grup. Dar asta nu inseamna ca nu sunt poezii de valoare. Doar ca eu personal nu rezonez. Simt ca nu transmit nimic acele versuri. Si totusi transmit pentru altii.

   Apreciază

   1. Oana

    Fiecare cu percepția lui…..parcă așa era…
    La mulți ani! Să ai un An Nou cât mai bun, cu ceea ce îți dorești și e de folos…

    Apreciat de 1 persoană

   2. La multi ani ! Sa ai un 2018 minunat ! Asa e, fiecare cu perceptia lui. De unde si concluzia ca nu sunt compatibila cu perceptia acesor feluri de grupuri … se pare

    Apreciat de 1 persoană

 2. Îmi vine să râd. Cum să compari versurile tale cu cele afișate mai sus? Cum? Și cum să te enervezi? De ce?
  Ca cititor și fan al cărții tale ”Verde praz”, ce are loc de cinste în biblioteca mea, totul îmi pare o glumă proastă sau o mare invidie.
  La mulți ani cu poezii speciale, așa cum ne-ai obișnuit. Cu inteligența ta vei reuși să te afirmi, dacă asta dorești. Ești altfel, ești unică.

  Apreciază

  1. Si mie imi vine sa plang. De ciuda. Caci oamenii aceia sunt cei care taie si spanzura in domeniu. Ei dau premiile, ei dicteaza topurile, ei decid clasamentele. Ma bucur ca existati voi, cititorii. Probabil ca versurile mele nu au compozitia perfecta, probabil ca structura lasa de dorit. Probabil ca nu voi reusi niciodata sa public decat prin mijloacele proprii. Nu stiu daca vreau sau nu sa ma afirm. Nu stiu daca ma voi putea vreodata afirma cand se apreciaza mai degraba genul acela de vers citat. La multi ani ! Un 2018 frumos !!!

   Apreciază

 3. Nu ştiu ce să fac. Să râd sau să plâng de ciudă că nu-s în stare să vibrez la maşina aia?
  Nu am înţeles niciodată cine sau ce-i îndreptăţeşte pe unii să se creadă zei ai versului sau prozei şi să „taie-n carne vie”. Dar, cum nu-s poet şi nu am pretenţii că aş scrie poezie, prefer să le admir pe cele care chiar îmi transmit ceva, indiferent de ce spun alţii, indiferent de reguli, clasamente sau „recenzii”.
  Ploaia ta mi-a picurat direct în suflet. A doua oară. Prima a fost când am citit-o prima dată.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Multumesc. Eu una sunt intr-o stare de meditatie plata. Constat, ma intreb, intreb, ma mir, nu ma mai mir. Nu inteleg si pace logica gustului. Care logica nici nu exista. Trece sau nu trece, cam la asta se reduce totul. Am fost putin mirata, nici macar suparata. Doar ca eram curioasa sa inteleg. Cred ca sunt mai multi administratori ai grupului, unii mai permisivi ca altii. Asta e singura logica gasita. Imi pare bine ca versurile au ajuns acolo unde trebuie. Ma bucur ca rezonez cu cititorii. Este ceea ce conteaza.

   Apreciat de 1 persoană

 4. Deci e bestială poezia ta, o spun eu, care trăiesc prin versuri, indiferent ale cui. Și ne-am mai contrazis destul pîn-acum, ca să fii sigură că nu o spun din nici un alt motiv decît că chiar îmi place 🙂

  Apreciază

  1. Mulțumesc! Mă bucur că îți place. Am renunțat la poezie.

   Apreciat de 1 persoană

   1. 🙂 tu stii cum simti ca te exprimi cel mai bine.

    Apreciază

   2. Atâtea șuturi am luat…

    Apreciază

   3. Prețul pentru atipic. Îl cunosc 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: