Fără categorie

Fiecare cu rahatul lui, la urma urmei


Am scris odată un text despre niște ani. Despre imposibilitatea descreșterii. Despre dezechilibrul dintre trup și suflet. Textul a adunat cele mai multe aprecieri, comentarii, controverse, critici, identificări, neidentificari.

O cititoare a scris că este unul dintre cele mai slăbuțe texte citite. M-ar fi interesat să știu dacă e slăbuț ca stil sau e slăbuț pentru că ea nu s-a regăsit în cele relatate. Am aflat până la urmă că îl consideră slăbuț pentru că nu reprezinta realitatea, că nu e bine să scriu lucuri false care pot speria.

Citind-o, m-am întrebat cum ar fi să existe o singură realiate ? Ar fi trist și plat, desigur. Trec mai departe pe lângă cei ce cred că dețin adevărul absolut considerând tot restul deșeu. Nu există realitate universal valabilă și nici texte implicit menit motivaționale

Un bărbat a considerat că pot scrie chestii în care nu cred afirmând în același timp că cunoaște femeile.

  “O aberație de articol. La aproape 50 nu ești ieșită din uz, de unde știi cum se simte o femeie de aproape 50 ani? Ai descris o epavă, nici nu știi despre ce vorbești.cunosc femei de 50 de ani mai frumoase, mai sexy și mult mai interesante decât cele tinere care scriu rahaturi că să pâră mai interesante, dar nu sunt.”

Nu i-am răspuns, n-ar fi înțeles. Am trecut mai departe considerând că nu fac parte din cele care scriu rahaturi. Nu poți fi interesant scriind rahaturi. Este doar o percepție eronată a noțiunii de rahat.

Dar fiecare cu rahatul lui, la urma urmei.

Înghit în sec toată această răutate gratuită și relativizez. Gusturile nu se discută, nici așteptarea oamenilor de a citi numai texte motivaționale nu se judecă. Fiecare cu colacul lui de salvare.

Reclame
Standard

13 gânduri despre „Fiecare cu rahatul lui, la urma urmei

 1. Oana zice:

  Ai scris un text fain. De fapt, faine – și atunci, și acum.
  Mi-a plăcut tare și asta: „așteptarea oamenilor de a citi numai texte motivaționale”….. uneori leșin(i) de atâta motivație…
  Zile bune, D.!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Probabil că unii oameni se așteaptă să scrii doar pe nișa lor de… înțelegere.
  Și mai sunt unii care le știu pe toate, mai bine decât oricine altcineva.

  Motivaționalul vine totdeauna din interiorul tău, nu dintr-un text citit pe undeva, zic eu. La mine așa funcționează, dar la alții ar putea fi diferit.

  Apreciază

   • Revista Catchy, prin care mai „răsfoiesc” și eu uneori, are un caracter predominant feminin/feminist, drept pentru care unii bărbați se simt atacați în „onoarea lor” de masculi, drept pentru care pornesc un război. Doar că războiul acesta este doar al lor cu ei înșiși, necum cu cele care scrieți acolo. Voi picați doar în acel „no man’s land”, preluând lovituri ce nu vă sunt în fapt adresate.

    Imposibilitatea înțelegerii/rezonării este iar un motiv de dispută, pentru cei care nu înțeleg complexitatea naturii umane, diversitatea ei, îndoctrinați fiind de uniformizarea ce ne-a fost predicată atâta amar de vreme. Atunci când pot, prefer să ignor astfel de persoane, dar recunosc, nu totdeauna mi-a ieșit asta.

    Nu căuta rațiune acolo unde ea nu există.

    Apreciat de 1 persoană

 3. Perfect de acord. Am fost curioasa totusi sa stiu de ce cititoarea aceea considera textul cel mai prost de pe Catchy. si am aflat. „Tot ce nu este ca mine, tot ce nu rezoneaza cu mine, e prost”. Asta da rationament …

  Apreciază

  • Găsești replică acestui raționament?
   Măcar dacă spunea că nu-i place, aici chiar că nu aveai replică. Bun/rău sunt într-un comparativ cu un anumit standard, ales personal sau numit de către alții. În raționamentul de mai sus nu văd clar definit standardul, căci nu mă pot defini pe mine ca fiind standardul calității, oricât de bună mi-ar fi părerea despre mine.
   Valoarea unei scrieri este dată de calitatea cititorilor care o apreciază. Trebuie să ne raportăm la cei pe care-i considerăm egali sau superiori, căci de acolo putem primi comentarii „cu valoare adăugată” dacă ma pot exprima așa. Altfel nu văd cum am putea să evoluăm, să scriem din ce în ce mai bine. Și iarăși acest „mai bine”, care vine doar în comparativ.

   Apreciază

   • Este probabil o deformare de limbaj. Era mai corect sa spuna „nu sunt de acord cu ce ai scris”. A ales calificativul de text prost. I-am spus doar ca e dreptul ei sa nu-i placa. gen „gusturile nu se discuta”. Nu exista polemica la gust. A raspuns ca de fapt nu e vorba de calitatea textului ci de faptul ca nu e de acord. QED. Macar s-a clarificat intr-un mod politicos situatiunea. Exista insa multi altii care prefera sa jigneasca gratuit. Adica ei citesc complet gratuit un textn si raspund cu rautati . Logic si politicos. Nu exista rational in incapacitatea unora de a accepta opinii si experiente diferite. Am scris la un moment dat despre o colega lesbiana. Nu puteam nega existenta acestei colege si faptul ca m-am inteles foarte bine cu ea. Ghici ce ?

    Apreciază

   • N-am să răspund ghicitorii tale, chiar dacă bănuiesc răspunsul corect. 😀
    Am avut și eu doi colegi homosexuali, cu care m-am împăcat foparte bine. Crezi că si eu eram homo?

    Mulți putem greși în exprimarea ideilor, în corecta exprimare a gândului dintr-un anumit moment, dar cu puțină atenție putem evita greșelile grosolane, astfel încât nu vor aparea dispute. Există însă și acea categorie de oameni care nu vor dec

    Apreciază

   • Am greșit și am atins tasta care nu trebuia.
    Revin.

    Există însă și acea categorie de oameni care nu vor decât să incite la „dezbateri” lipsite de logică si argumentări, iraționale aș spune eu. Poate sunt lipsiți de comunicare interumană, poate sunt frustrați dintr-un anumit motiv și-și varsă frustrările pe bloguri sau pe alte rețele. Aș spune că sunt de plâns. Poate că nici nu-și dau seama.

    Apreciază

   • Toleranța este un dar divin, pe care îl ai sau nu. Nu știu dacă se poate educa, poate doar schimbându-te pe tine însuți, dar acest fapt este sau pare cel mai greu de împlinit.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s