Fără categorie

Roman de întoarcere – de unde şi până unde


Am făcut curat, am făcut baie, am aprins o chestie care scoate fum şi miroase frumos şi m-am hotărât să scriu un roman. Ce dracu’ să faci într-o casă goală?

M-am trezit la realitate, realitatea aia crudă, când am deschis uşa de la intrare şi am intrat într-o casă albă şi goală. Tipa de la agenţia imobiliara ne-a spus să „dăm cu alb”, că albul merge la tot şi nu merită să dăm cu altceva decât cu alb. Că de ce ar merită, în definitiv locatarii nu vor culori, de ce ar vrea locatarii culori? Sau poate că ar vrea dar de unde să ştim noi ce culori ar vrea locatarii? Aşa că mai bine alb. Şi alb a fost. Nu mi-am dat sema cât e de greu să trăieşti într-o casă albă până n-am deschis uşa de la intrare pe la unşpe şi ceva şi nu m-a întîmpinat nimeni. Doar albul ăla strident m-a făcut să mă simt ca la spital şi atunci m-am apucat de şmotru până s-a terminat şmotrul, apoi mi-am aprins o ţigară şi o conservă de peste. Noroc că-i frumos afară că n-a trebuit să murdăresc parchetul. De două zile mâncăm pe jos că am trimis mobilă cu două maşini în două ture de ne-am golit conturile. Că aşa-i când planifici, nimic nu iese cum ai fi vrut tu sa iasa.  Dar asta mai încolo. Revenind la parchet. L-am dat cu soluţie de parchet, miroase frumos şi străluceşte. Acum abia de-mi vine să calc pe el atât e de curat şi strălucitor şi aşa mai departe. Ziceam că trei-patru săptămâni nu-i mult dar nu luasem în consideraţie albul. Am cărat tot ce se putea căra la gunoi, am spălat tot ce se putea spăla chit că-i duminică şi apoi mi-am dat seama că va trece foarte greu timpul. Doar eu şi albul, ce dracu’ să ne zicem?

Îmi treceau atâtea prin cap în timp ce dădeam cu mop-ul şi în timp ce frecam la dungile alea de cafea care se luaseră cu lavabil cu tot- dădusem cu un lavabil alb mai ieftin şi mai prost decât cel galben de dinainte, căci aşa ne spusese tipa de la agenţia imobiliară, să dăm cu alb, de ce am da cu ceva culoare, etc, etc – îmi treceau o groază prin cap. Si era şi păcat să-mi treacă prin cap degeaba. Îmi treceau atâtea prin cap căci se întâmplaseră o groază în ultmul timp. Atât de multe încât aproape că uitasem că se întâmplaseră şi era şi păcat să uit, să le las să plece, să se ducă. Atât de departe sa nu se duca încât m-am gândit că ar fi păcat să nu-mi amintesc mult, mult mai încolo de această perioadă din viaţa mea. Nu se întâmplă des să schimbi direcţia. Totul, dar absolut totul, este o chestiune de direcţie. Când o schimbi, ăla eşti, nu mai există cale de întoarcere. Sau poate că există dar nu la prima, nici la a doua, nici la a câta vrei tu. Există undeva, acolo unde nici dracu’ nu te pune s-o cauţi şi dai peste ea când îţi e lumea mai bună – adică aşa zice lumea, – starea materială la nivelul care trebuie, localizarea fix ca-n vis şi visul fix ăla la care visează jumătate de planetă. Dar pe tine de ce te-ar interesa la ce visează jumătate de planetă, tu ai dat de ea, calea de întoarcere şi basta. Iei o decizie privind la stele şi o pui în aplicare. Că aşa eşti tu. Adică eu, că între timp am dat-o pe impersonal.

Direcţia am schimbat-o o dată acum 18 ani. Maică-mea curăta morcovi şi eu citeam mica publicitate. Mă enervau la maximum multe şi speram să schimb lumea. Anunţul ăla de la mica publicitate a schimbat-o pe a mea. Unde dai şi unde crapă…. Trei săptămâni mai târziu eram singură într-o cameră mică şi albă şi un frigider plin ochi. Şi cam atât. În rest nici musca. De acolo a pornit totul. Şi totul e ciclic. Adica incepe si se termina fix la fel. Şi atunci, şi acum eu si albul. Trei săptămâni de „tête à tête”. După acea? Dumnezeu cu mila. De unde şi ideea cu scrisul. Ce dracu’ să faci într-o casă goală?

Acum vreo două luni am decis să mă întorc de acolo de unde am plecat acum 18 ani. Şi asta este povestea întoarcerii.

(Va urma)

Reclame
Standard

3 gânduri despre „Roman de întoarcere – de unde şi până unde

  1. Pingback: Şi termin, ce naiba să fac, că e noapte şi pute | Blog discutabil

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s