Fără categorie

Suntem puţin ipocriţi sau mi se pare ?


Faptele, pe scurt :

Locul : ieri, 18 februarie, într-o staţie de metro parizian, înainte de meciul PSG-Chelsea

Protagoniştii : 1) suporteri Chelsea 2) un tip care vrea să urce în metro 3) multe alte persoane care sunt deja în metro 4) ceva lume pe peron

Intriga : Suporterii Chelsea nu lasă un tip să urce în metro invocându-i „culoarea”. Suporterii Chelsea declară în gura mare „We are racist and that’s the way we like it”. Persoanele de pe peron se simt penibil. Persoanele de culoare din metrou se simt şi mai penibil şi coboară din metro. Cineva filmează scena şi o pune pe YouTube.

(Later edit : filmuleţul cu pricina nu mai este disponibil pe You Tube, se pare că „a fost cumpărat” de The Guardian şi acum e supus drepturilor de autor. Am pus un alt filmuleţ „prelucrat” ).

Filmuleţul (iniţial) devine viral. Se cer sancţiuni clubului. Clubul si Federaţia precizează că nu pot sancţiona ceva ce s-a petrecut în afara stadionului. Se crează polemică în jurul incidentului.

Sentimentul : Desigur, e foarte grav. Fac parte din tabăra celor care arăta cu degetul spre astfel de comportamente. Nu ne putem uri atât de tare între noi. Nu este posibil. Şi totuşi …

Polemica : Privind scena şi analizând la rece în contextul actual nu pot totuşi să nu mă întreb cum de nimeni n-a clasificat (încă ?) comportamentul drept unul „normal”, ca făcând parte din categoria „libertăţii de opinie şi exprimare”?

Se pare totuşi că există anumite limite.

 

Reclame
Standard

4 gânduri despre „Suntem puţin ipocriţi sau mi se pare ?

    • Da, stiu, ca si eu ma tot gandesc de cand mi-am dat seama. Cred ca totusi nu poate exista lucru fara limita. Si ca limita asta este foarte „contextuala”. Cand te legi de un om pentru ca e negru e categoric negativ pentru ca e rasist (culoarea e vizibila). Cand desenezi caricaturi legate de religie e considerat drept libertate de opinie (apartenenta religioasa este o valoare invizibila).

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s