Fără categorie

Jurnalismul 2.0


Cu ce să încep? Să va spun că până şi probabilităţile cele mai ne-contestate îşi au limitele lor? Să va amintesc ca ieri spuneau „analiştii” că „opera literară” nu va avea succesul scontat, că-s mulţi „simpatizanţi” care nu vor decădea în ochii lor atât de mult încât să se înjosească cititind idioţenii care ţin de domeniul privat? Să vă poate spun că azi , fix azi, ziua publicării, Franţa este zguduită de un scandal devenit între timp politic care arată cu degetul – printre rândurile acelea pe care ieri, da, ieri, „elitele” refuzau să le citească – anumite tare ale unei clase politice care una spune, alta face şi alta gândeşte? Să vă spun că contra-curentul de ieri a devenit între timp curent azi caci cartea cu pricina este în ruptură de stoc în librării şi pe net este practic succesul acestui început de toamnă?

Să vă mai spun că, ascultând ce s-a prevăzut ieri cu o seriozitate care nu lăsa umbră de îndoială şi ceea ce s-a întâmplat azi, într-o realitate reală, viaţa de toată zilele, plină de oameni făcuţi curioşi – arta de a creea curiozitatea necesită un grad înalt de profesionalism – să vă mai spun că ascultând şi constatând toate acestea îmi dau seama că oricum, dar oricum aş lua lucurile, pute a manipulare din toate partile? Să vă spun poate că m-am lăsat la rândul meu manipulată şi împinsă de curiozitate, m-am hotărât să văd cu ochii proprii „minunea” care a reuşit să zguduie într-atât atâtea principii ? Nu, vă spun, asta am mai spus-o şi ieri, între timp am renunţat doar la ochelarii aia mari, incompatibili cu gri-ul de afară şi m-am folosit de frumuseţea technologiei la îndemână oricui.

Mai bine va spun că am văzut primele episoade dintr-un serial remarcabil realizat care pune în prim plan valoarea unui jurnal TV, felul în care este căutată aceasta valoare, principiile care ii stau la bază : „stirea sa fie legată întotdeauna de un context” – da, niciodată o informaţie nu trebuie scoasă dintr-un context, asta ar trebui să fie principiul de baza al jurnalismului – „stirea trebuie sa fie corect restituită publicului, intr-un limbaj care vorbeste publicului”, un serial despre culisele jurnalismului TV, un serial despre echipe şi leaderi, despre crez şi scop, mijloace şi interse proprii, un serial science-fiction „à l’américaine” care pune însă degetul pe câteva răni adânci şi pune întrebările pe care orice jurnalist care se respectă ar trebui să le pună, lui personal si celor din jur. Desigur, este o viziune romanţată a unei lumi reale, vitrege, plină de interese şi mijloace care nu scuză decât rar scopul, desigur, e o ficţiune, doar o ficţiune dar o ficţiune bine făcută şi bine interpretată care m-a făcut să uit preţ de trei ore si ceva de manipularea înconjurătoare.

Dacă nu l-aţi văzut încă şi va interesează subiectul , serialul se numeşte NewsRoom , mi-ar place să cunosc şi alte opinii. Pe când un astfel de „val” şi-n „blogosfera românescă” ?

Reclame
Standard

5 gânduri despre „Jurnalismul 2.0

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s