Utilitatea inutilului


Era un film filmat de aproape, de foarte aproape, atât de aproape încât fiecare linie părea rid şi fiecare rid părea lacrimă. Era un film – potret, un portret bleu cu nuanţe bleu, cu riduri bleu, cu zâmbete, da, din când în când cu zâmbete bleu. Era un film în care personajele îmbătrâneau odată cu părul iar părul, odată coc devenea deodată coadă şi, odată coadă, părul nu mai devenea nimic. Era un film în mai multe acte. primul act, căutarea, al doilea act, despărţirea.

Era un film cu mijlocul divizat în două acte, un film despre lacrimi şi din când în când despre zâmbete abia iţite în colţ de gură. Şi da, era un film despre dragoste, despre nişte fete şi apoi despre nişte femei, despre singurătatea căutării eu-ului, despre regăsirea eu-ului, despre pierderea eu-ului. Era un film doar în aparenţă lung, era un film despre viaţă, o viaţă în două capitole şi un aproape sfârsit de fapt început, era un film în nuanţe de bleu, scene de sex torid, aproape, foarte aproape, o intimitate non-obscenă, o intimitate aproape normală, cearceaf bleu intens, perne bleu-cer, covor bleu-mare. Era un film despre singurătate, o singurătate în două acte, primul act căutarea, al doilea act regăsirea.

Îmi dorisem demult să-l văd, doar din curiozitate, m-am împiedicat de fiecare date de câte un obstacol-aparenţă : lungimea, culoarea, scenele de sex torid, ratând de fiecare dată esenţa, căutarea, despărţirea, lacrimile bleu, tehnnica filmării de foarte, foarte aproape, personajul principal extrem de tandru, aproape un autoportret general valabil, o privire care cerea încontinuu, care cauta  încontinuu, care se întreaba încontinuu.

Îmi dorisem demult să-l văd şi într-un final am reuşit, astăzi. Astăzi mi-am băut cafeaua ascultând critica unei cărţi cu titlu predestinat „Utilitatea inutilului”, astăzi am priceput pe deplin critica cărtii cu titlu predestinat, astăzi am stins calculatorul şi am căutat inutilul în două capitole: unul despre căutare, altul despre despărţire.

Aproape trei ore mai târziu îmi regăseam utilitatea şi o partajam cu ceilalţi, până la următoarea pauză de utilitate.

Recomand din toată inima şi pauza şi filmul.

3 comentarii la „Utilitatea inutilului

  1. […] ratate, parteneriii nefiabili, să le lase pe toate pe mai târziu. Ioachim Pintea citise undeva de utilitatea inutilului, de necesitatea lui, de caracterul lui indispensabil chiar. Ioachim Pintea […]

    Apreciază

  2. […] ratate, parteneriii nefiabili, să le lase pe toate pe mai târziu. Ioachim Pintea citise undeva de utilitatea inutilului, de necesitatea lui, de caracterul lui indispensabil chiar. Ioachim Pintea […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: